MISTANKE OM UTROSKAB

Sidder du med en mistanke om, at din partner er utro?

Her er flere gode råd til dig, der ønsker at bevare overblikket og se tiden lidt an, så du ikke får ødelagt noget.

Jeg går ud fra at du på det her tidspunkt faktisk ikke ved noget med sikkerhed.

Ængstelse – uro – vrede på én gang. Svære følelser, der vælter rundt i dig.

Så før du går i gang med at konfrontere din partner vil jeg foreslå at du lige puster ud … tre gange langsomt og dybt efter hinanden og laver et par små strækøvelser. Videnskaben har nemlig vist, at det påvirker nervesystemet – det hjælper med at skabe ro.

Det er vigtigt, at du ikke handler overilet.

Hvis du reagerer hurtigt på dine egne tanker, kan du ødelægge meget for dig selv.

Her er hvad du skal gøre

Forsøg først at adskille dine tanker og dine følelser.

Hvilke tanker har du? Tanker er sætninger i hovedet. Følelser er kropslige reaktioner.

Du har bemærket noget, som gør dig ængstelig. Det er det reelle! Det er en rigtig dårlig ide straks at angribe din partner med beskyldninger. Pas på at du ikke i et ophedet overblik overfuser din partner med dine tanker og forestillinger og siger noget i retning af:

Ligger du og knepper med en anden?

Er du bare helt ligeglad med mig?

Du har et eller andet kørende – hvad er det?

Voldsomme anklager kan skade parforholdet, hvis der vitterligt ikke er noget i gære. Hvis du har fat i noget rigtigt, vil din partner sandsynligvis reagere med vrede og forsvar. Så prøv om du kan styre dig.

Er det i virkeligheden din egen historie, som blander sig

Hvis du tidligere har været udsat for utroskab eller tillidsbrud i et parforhold, så kan det være, at det er dig, der ser spøgelser ved højlys dag, og så kan en anklage om at ”Har du en anden?”, faktisk gøre ret stor skade i dit parforhold.

Jeg oplever ofte i min klinik, at et par har problemer med jalousi. At være jaloux er en smadderbesværlig følelse. Jeg plejer ikke at tale om jalousi men derimod om angst for at blive forladt. Hvis vi har en meget tidlig historie, hvor vi har oplevet - eller troet - at vi var blevet forladt, kan det sidde i kroppen eller hjernen som en erindring – selvom det slet ikke behøver være en reel erfaring. Har vi troet eller tænkt at vi var forladt, kan det sætte sig varige spor.

Senere i livet vil vi så have en tendens til at være superopmærksomme overfor tegn på at blive forladt … tegnene kan være ting vi ser, men desværre kan det også bare være vores eget tankespind. Er det lidt for terapeutisk nørdet?

Så lige nu skal du være lidt strategisk. Jeg ved det er svært.

Både for din egen skyld, dit parforholds skyld, men også for din partners skyld, er det klogt at gå lidt varsomt frem. Måske har din partner rent faktisk ikke har gjort noget.

Jeg er helt med på, at uanset om det er dine egne forestillinger og tanker eller reelle observationer, er det ikke en rar situation at være i.

Desværre.

Der kan være rigtig mange grunde til, at du får mistanke om utroskab. Læg mærke til at jeg siger mistanke. Det er dine tanker – og de kan være helt urealistiske.

Jeg foreslår at du vælger at blive din egen privatdetektiv… Du skal simpelthen gå i observations – mode.

Det betyder ikke, at du skal lure på din partner, men jeg vil foreslå, at du i en lille bog noterer alle de små forandringer i Jeres hverdag, du registrerer.

Det kan være noget du ser, lægger mærke til eller hører. Det vigtigste er, at det er noget du kan se med dine øjne, høre med ørerne, lugte med næsen eller mærke på din krop … du skal kort sagt notere alle de små ting, der er reelle, observerbare tegn på ændringer, som gør dig urolig.

Det kan være at din partner har mere overarbejde, taler om ikke at kunne sove, har ondt i maven, skal på flere kurser med overnatninger eller at din partner er begyndt at gøre mere ud af sig selv. Måske har din partner en ny og anderledes adfærd med sin mobil. Noter alt det, som gør dig urolig. noter også hvornår du har observeret det.

Giv dine tanker et realitetscheck

Det er også en god ide at du noterer dine tanker. Skriv en liste på et stykke papir med alle dine tanker (sætninger) indled med ”jeg tænker at…….”

Når du har noteret dine tanker, giver du dem et realitetschek:

  • Denne tanke … på en skala fra 1-5, hvor sandsynligt er det så, at det er rigtigt? 
  • Den iagttagelse, jeg har gjort, kunne jeg tænke anderledes om den? Kunne det være noget andet?

Efter en to-tre uger sætter du dig med en kop the og gennemgår dine notater … nu kan du i ro og mag kan beslutte, om du skal spørge din partner, om der er noget i gære eller om der er noget I skal tale om.

Du kan lægge ud med at fortælle om dine observationer og at sige, at det gør dig urolig. Det er det jeg kalder at opføre sig respektfuldt og at blive på egen banehalvdel.

Hvis din partner ikke vil takle om det, kan du sige, at det du har observeret giver dig den tanke, at der er en anden.Det gør det meget urolig.

Slut af med at spørge direkte: ”har du en anden?”

Hvis din partner nægter og du har fået forstærket din mistanke om, at der foregår noget, som du ikke skal vide, foreslår jeg, at du gentager proceduren og tager det op med din partner efter nogle dage, hvor du fremlægger nye observationer.

Hold fast i din ordentlighed! Men giv ikke slip!

Utroskab er noget af det værste, man kan opleve i et parforhold, som jo gerne skal være baseret på gensidig tillid.


Tillid til, at der kun er dig og mig.

Krise efter utroskab? Læs om  utroskab og om at komme videre efter utroskab.

PARTERAPEUT, COACH & MENTOR


LAD MIG HJÆLPE DIG

Kontakt mig for en gratis halv time enten i min klinik eller på telefon. Derefter har du et mere klart billede af, om du kan have tillid til mig som terapeut. 

>