Stress - den nye dræber

Hvad er stress?

Stress er en populær betegnelse på en massiv overbelastning af hjernen - og dermed af hele kroppen.
Stress er en alvorlig tilstand, som du skal reagere på.

Hvordan og hvorfor opstår stress?

Stress er en overbelastning af hjernen.

Når vi er pressede af den ene eller anden grund bliver vores urhjerne aktiv.

Den sender signaler til hormonproducerende kirtler, der herefter udsender en lind strøm af kamphormoner bla. binyrebarkhormoner.


Hjernen 'tror' at vi er i fare og hele kroppen forbereder sig på kamp. Det er lidt som at træde på speederen og på samme tid bremsen i en bil. Der bruges en masse brændstof og der slides voldsomt på maskineri, bremser og dæk.


Du kan også forestille dig en galophest i en startbox. Hele dens krop er indstillet på max ydelse, men boxen forhindrer den i at bruge den opsparede energi.


I beherskede mængder hjælper binyrebarkhormoner os, men pumper vi til stadighed disse hormoner ud i systemet, er det ødelæggende. 

Især hjernen er følsom for en konstant angst/stress tilstand. Du risikerer ødelæggelser i hjernen, som er uoprettelige. Det kan f.eks. betyde, at dine såkaldt kognitive evner reduceres. Det er hukommelsen, evnen til at overskue, evnen til at handle struktureret m.v.  

Du kan blive så hårdt ramt af stress, at du ikke mere kan fungere i et arbejde. Stress er altså ikke noget, man skal tage let.

Jeg skal lige have fixet min teflonoverflade

Sådan sagde en klient til mig for nogle år siden. Hun var blevet sendt til mig af sin arbejdsgiver. Hun sad på en meget udsat post, modtag mange daglige opringninger fra utilfredse lejere i et stort boligselskab, måtte finde sig i at blive svinet til.

Udover det var flere af kollegerne på kontoret blevet sygemeldt, så hun klarede som chef alle de andres opgaver. Sådan havde det været i perioder gennem flere år.

Nu oplevede hun, at hun ikke mere kunne klare vrede opringninger fra kunder, så hun mente jeg skulle hjælpe hende med at få det, hun kaldte sit teflonlag helet. Dermed ville hun kunne vende tilbage og udsætte sig for mere af det samme.

Jeg tror det overraskede hende meget, at jeg sagde, at hendes tilstand var alvorlig og at det ville være at spille hasard med helbredet at vende tilbage efter en måneds sygemelding. Hun forestillede sig, at hun efter nogle gange hos mig kunne klare den voldsomme arbejdsbelastning og de mange tilsvininger, hun blev udsat for af vrede lejere. Jeg foreslog at hun talte med sin chef om at blivev placeret på en anden post i firmaet.

Andre årsager til stress

Stress er ikke altid og ikke kun forårsaget af dårlige arbejdsforhold. Ofte skyldes det, at der hele tiden er noget, der skal klares. .Mange har udover arbejdet holdt fast i fritidsaktiviteter, som fungerede før de fik en fast partner og stiftede familie. 


Slet ikke så sjældent oplever jeg, at unge par med mod på livet og et ønske om at gøre noget godt for deres to eller tre små børn køber et hus på landet, som de glæder sig til at sætte i stand.

Landstedet åbner samtidig op for en drøm om at holde heste, så ofte er der to - tre heste, hund og måske en ged og kaniner til børnene.


Drømmen ender ofte med at blive et mareridt. Det er den bristede drøm, der ender i min klinik. Tiden slår ikke til. Når fuldtidsarbejde, småbørn, drømmen om det gode liv med landidyl og heste, arbejde med renovering af hus viser sig at true med at få det hele til at ramle, er det ofte arbejdsgiveren som ser, at der er et problem med stress og sender sine ansatte til mig. Vi er jo tilbøjelige til at tro, at det er arbejdet, der giver os stress. Det er det ikke altid.


Stress udvikler vi, når vi er presset på tid, presset økonomisk, presset på jobbet, når vi bliver mobbet på jobbet, når vi er præget af angst og uro. Stress og angst udspringer det samme sted i hjernen.

Det er helt afgørende at indse, at der er for stor belastning på systemet. Det er vigtigt at få hjælp udefra til at gennemskue, hvor der skal laves ændringer rent praktisk og hvor der skal sættes ind med træning af hjernen. Læs om hjernetræning her

PARTERAPEUT, COACH & MENTOR


LAD MIG HJÆLPE DIG

Kontakt mig for en gratis halv time enten i min klinik eller på telefon. Derefter har du et mere klart billede af, om du kan have tillid til mig som terapeut. 

>