JALOUSI

Læs indlæg

Er din partner jaloux?

Sådan håndterer du din partners jalousi

Er du ofte under mistanke? Skal du forsvare dig?


Her er flere gode råd til dig, der ønsker at bevare overblikket, for at se tiden lidt an.


Hvis din partner er urolig og jaloux, er det vigtigt, at du ikke går til angreb.

Man siger, at det bedste forsvar er et angreb.            

Det er noget sludder. Det gælder ikke - heller ikke her.


Hvis du rent faktisk ikke har gjort noget forkert, skal du forsøge at tale roligt med din partner.


Foreslå at I sætter jer sammen i aften - du laver en kop kaffe - og så er du parat til at besvare alle spørgsmål.


At udsætte snakken er vigtigt. Så når I begge at falde til ro. I er ikke så kampberedte efter nogle timers nedkøling.

  

Det er vigtigt, at du forstår, at din partner er desperat og bange. Bag kontrollen ligger angsten for at miste. Tanken om, at du er på vej ud af forholdet, skaber en voldsom angst og med den kommer vreden, som du mærker.

Angsten for at miste kommer også selvom jeres forhold ikke er det bedste.


Du skal derfor prøve at forstå din partners situation, desperation og angst for at blive forladt.


At forstå er ikke det samme som at acceptere anklager.

Du skal bare forstå, at din partner har det svært følelsesmæssigt.


Hvis du vitterligt ikke har gjort noget, som du vil skjule, er det tanker og forestillinger (som også er tanker) som gør din partner urolig/jaloux/angst.


Måske har din partner en gammel historie med svigt. Sådan en historie kan ligge langt tilbage i tiden. Det behøver ikke en gang være en reel oplevelse. Det kan være en oplevelse, hvor han som barn har tænkt/tolket, at han blev forladt. 

Sådan en gammel historie kan let vækkes til live i tankerne, hvis der er noget i omgivelserne, som kan tolkes i samme retning.


Du skal derfor ikke acceptere, at din partner tolker på det, du siger eller gør.

Du skal øve dig i at holde din grænse på en stilfærdig måde.


"Hvorfor smiler den mand sådan til dig?  Det må være en, du kender.  Skal du møde ham, når jeg ikke er der?" - er et eksempel på, at din partner registrerer et smil og straks laver en historie, som du skal stå til ansvar for. "Hvorfor smilede han?"


Her foreslår jeg, at du straks siger "ja, han smilede til mig. Jeg hverken kan eller vil rode mig ud i at tolke eller forklare, hvorfor han smilede. Spørg ikke mig. Spørg ham - og stop så din snak."


Hvis spørgsmålene fortsætter eller gentager sig efter nogle timer, foreslår jeg, at du ser kærligt på din partner og med rolig og fast stemme siger STOP.  Og gentager dette STOP.  

Fortsætter det alligevel, skal du fjerne dig. Sig f.eks. at du går en tur eller går ind i et andet rum og vender tilbage om en halv time. "Jeg vil ikke afkræves svar på noget, jeg ikke kan svare på."


Du risikerer, at din partner bliver meget vred over, at du ikke vil deltage i 'legen'.  Han har brug for at blive beroliget, men det er faktisk ikke dit ansvar, at han bliver det - igen forudsat at du intet har gjort. Det er hans egne tanker og tolkninger, som giver uro.


  • At du taler med en anden er helt ok.
  • At du smiler til en anden er helt ok.
  • At en anden smiler til dig er helt ok.
  • At du danser med en anden er er ok.
  • At du taler længe med en anden er ok.


Din partner har et problem med tillid. Det giver besvær i Jeres forhold, men der skal være en grænse for, hvor meget du skal gøre for at berolige ham.


Jalousi er en besværlig følelsesmæssig reaktion - både for den, der oplever uroen og den, den rammer. Hvis du er i forhold med en person, som er jaloux, skal du fra starten sige fra. Du er ikke ansvarlig for en andens følelsesmæssige reaktion. Du er ansvarlig for, hvad du siger og gør!


Jeg har gennem årene mødt en del par, hvor den ene er så jaloux, at det hæmmer den andens muligheder for at foretage sig noget alene.

Det betyder ofte, at den, som rammes af partnerens jalousi, altid er urolig for, om en situation nu kan fremkalde den ødelæggende reaktion fra partneren.

Ofte vælger hun derfor at blive hjemme eller komme hjem efter ganske få timer - udelukkende for at undgå en stærk følelsesmæssig reaktion.


På den måde sætter man sig selv i bur. Hvis du undrer dig over, at jeg siger - sætter man sig selv i bur - er det fordi, du er ansvarlig for, hvad du gør! Hvis du vælger at indrette dit liv efter en jaloux partners ønsker, er du selv ansvarlig. Vi er aldrig nødt til at gøre noget. Vi vælger!


Den eneste situation, hvor vi kan være nødt til noget er, hvis der bliver anvendt fysisk magt. I den situation mener jeg faktisk stadig, at vi kan vælge. Vi kan vælge, hvordan vi forholder os til situationen.


Og så gælder det om at finde løbeskoene frem og løbe langt væk!


                           

HAR DU BRUG FOR HJÆLP?

CopyRight © 2019 Eva Biehe | Customised by Boomer Digital

Spred kærligheden og del dette indlæg på

>