Utroskab - afsløring af utroskab


Er din partner utro - har du været utro


Hvis det lige er blevet opdaget, er det som om verden styrter sammen.

Gråd og vrede er den umiddelbare reaktion.

Du kan ikke sove - ikke finde ro

Tankerne styrter rundt i din hjerne

Alt er kaos


Det er et chok at finde ud af, at ens partner er utro – også selvom I har haft det svært i lang tid.

Hele din verden, alle drømmene om et godt familieliv styrter sammen. 


Raseriet og sorgen over at være blevet svigtet er overvældende.


Du er nærmest lammet af, at din kæreste har delt noget intimt med en anden.  


Tankerne vælter rundt i en voldsom blanding af billeder, sætninger og erindringer. Vreden blander sig med angsten for at miste. Det er et følelsesmæssigt kaos.

Er du selv den, der har været utro, får du udfordret din selvopfattelse. Fra at have kunnet opfatte dig selv som én andre kan stole på og have tillid til, en ansvarlig kæreste og forælder, må du med ét slag se dig afsløret som en, der har svigtet og bedraget og sat dine børns trygge liv på spil.


 Du vil opleve, at din partner reagerer følelsesmæssigt voldsomt. Måske går det først nu op for dig, hvor dybt du har såret og krænket den person, som har stolet på dig og haft tillid til, at I kun var to i forholdet. Det kan være rigtig svært at bære, at man har påført et menneske så stor smerte.

Måske har I begge tidligere sagt, at utroskab ville betyde afslutning af forholdet.  Når du står i situationen, reagerer du måske helt anderledes. Det er først nu du mærker, hvad din partner og din familie virkelig betyder for dig. 

Hvis du vælger at slutte forholdet, mister du ikke kun din partner. Du mister det at kunne give dine børn en stabil opvækst. Du mister måske din base, det hus I sammen har kæmpet for at bygge og indrette. Alt falder på gulvet.

Også Jeres venner mister. Venskaber​ splittes.  Jeres familier mister. Jeres forældre mister en svigersøn eller -datter, som de er glade for.

En skilsmisse breder vrede, sorg og fortvivlelse som  ringe i vand efter en sten er kastet.

Vælg med omhu, hvem der skal inddrages

Jeg vil opfordre Jer begge til nøje at overveje, hvem I inddrager i problematikken. Måske er du helt slået ud og forestiller dig, at når det her er sket, er det slut med parforholdet. Måske er det nu, du i vrede vælger at fortælle om, hvor dårligt din partner har behandlet dig.


​Venner - og især mor og far -  vil reagere med at tage dig i forsvar og måske vil de begynde at fortælle en masse dårligt om din partner - alt sammen for at støtte dig.

Hvis venner og familie tager parti og siger f.eks. " jeg har heller aldrig rigtigt kunne lide ham",  kan det efterfølgende blive rigtig akavet at deltage i venne- og familie arrangementer.
 

​Selvom det lykkes for Jer at få helet sårende efter utroskaben, kan venskaber være gået i stykker og familier være splittet.

​Jeg kan sagtens forstå. at man i kaos-situationen lige efter afsløring af utroskab forsøger at få sympati ved at udstille partneren i et dårligt lys, men du vil fortryde det, hvis I bliver sammen.

Der vil komme et ekstra pres på dig, hvis mennesker omkring Jer kender til utroskaben. Det er i mange sammenhænge blevet sådan, at det betragtes som næsten skamfuldt at tilgive en partner, som har været utro.

Utroskab kan være en øjenåbner​

Når ens liv med partner og børn er truet, mærker man meget tydeligt, hvor vigtigt familielivet er.

Det er nu I begge skal spørge Jer selv om, hvorfor I for år tilbage valgte parforhold med børn. Hvad var drømmen? Hvilke behov håbede I ville blive dækket?  Jeg oplever i min klinik at par fortæller, at den dybeste drøm handlede om at blive elsket, at være tryg og glad, at finde én at kunne dele et meningsfyldt liv med og blive gammel sammen med.

Glemte i drømmen? Forsvandt den i dagligdagens trummerum, travlhed og skænderier? Hverdagsrutiner med vasketøj, madpakker, indkøb og madlavning er en del af livet. Hvis gentagelserne toppes med ombygninger af hus, timelange udflugter til motionscentret og lange arbejdsdage, bliver der al for lidt tid til nærvær, ømhed og oplevelser af at være glade sammen. Det nære parforhold er under pres, når vi stifter familie.
 

​Utroskaben kan netop være det, der rusker op i Jer og får Jer til at indse, at I stadig ønsker et varmt og kærligt liv sammen. Nu kan I få taget fat på de problemer, som har luret gennem flere år. Det er slut med at feje ind under gulvtæppet. Oprydningen kræver gode redskaber.  

1. Krisehjælp

Hvis I kommer umiddelbart efter, at utroskaben er afsløret, vil de første 2 møder hos mig særligt have fokus på kriseterapi. Her vil jeg hjælpe Jer med at sætte ord på kaotiske tanker og følelser. I denne fase gælder det om at skabe lidt ro, ikke gøre problemerne større. Jeg hjælper Jer også med at forstå, at I har vidt forskellige behov.

Den sårede part oplever tab af selvværd, tankerne kredser om spørgsmål som hvorfor, hvordan, hvor ofte, og man plages af indre billeder af partneren i intime situationer med en anden.

For den utro kan det være en voldsom oplevelse at få udfordret sin selvopfattelse. Fra at have opfattet sig selv som en ansvarlig voksen, én kæresten kan stole, må den utro med et slag se sig afsløret som bedrager, én der har svigtet, én man ikke kan stole på.

2. Afklaring - beslutning

Herefter kommer en fase, hvor det skal afklares, om I vil gøre en indsats for at forholdet kan fortsætte – begge to! Vil I arbejde på at få Jeres forhold til at fungere igen eller er det nu I afvikler det helt?

I den første følelsesmæssigt turbulente periode kan det være fristende at sige, at man ikke vil mere. Det kan være at forholdet reelt er slut for den ene part. At sige stop kan også være at springe over, hvor gærdet er lavest. At genvinde tilliden og få genopbygget den varme relation tager tid. Forude venter en lang proces, der skal puste liv i  parforholdet og rette op på de vaner, der har ført jer fra hinanden. Det er en udviklingsrejse. Det er vigtigt, at I begge overvejer, om I kan sige helhjertet ja til at gå ind i en genopbygningsproces.  Selvom i begge siger ja er der ingen garanti for, at det lykkes. Men I kan så med god samvittighed sige, at I har prøvet.

Jeg vil hjælpe Jer med overvejelserne og med at tale om alt dette på en god måde.

3. Genopbygning af parforholdet.

Hvis I vælger at give forholdet en chance, vil mit primære sigte her være at give Jer redskaber til:

  • at kunne tale om det skete - fortiden
  • at kunne tale om det fremtidige liv - hvordan skal det se ud
  • at igangsætte ændringer, som vil skabe fornyet gnist

Den svigtede part skal bruge tid på at genvinde tillid. Den utro må vise sig tilliden værdig. Jalousi og skinsyge kommer til at fylde meget i starten. Det er vigtigt, at der kan tales åbent om det og at den utro viser stor forståelse for behovet herfor. Det skal kunne foregå åbent og uden anklager.

Samtidigt er det vigtigt at lære, hvordan I fremover kan håndtere konflikter på en konstruktiv måde. De gamle uoverensstemmelser, som medvirkede til at skabe afstand, ligger der jo stadig, også selvom de måske lige nu synes uvæsentlige sammenlignet med utroskaben.

Ja, det er følelsesmæssigt dyre lærepenge, men det er min oplevelse, at en rystelse af parforholdet kan være igangsætter af en meget positiv udvikling.

Et kærlighedsforhold skal plejes og passes. Jeg kan hjælpe med værktøjerne til rekonstruktion efter krise. I får ny inspiration og redskaber til alt det, der udvikler et varmt og varigt kærlighedsforhold.Udtalelser (altid anonyme):

​ Fra modent par efter utroskab:

"Hej Eva

Det viste sig at være en rigtig god beslutning, at konsultere dig.

Du ved nøjagtig hvor skoen trykker, og dine små tegninger og fortællinger har givet os så god en forståelse for vores situation, at vi allerede efter tre besøg hos dig, føler os godt rustet fremover.

Mange tak for god hjælp og vejledning. Kirsten og Lasse"

-----------------------------------------

Udtalelse fra par, hvor han havde været utro gennem mange år med forskellige kvinder (prostituerede):

Hej Eva

Tusinde tak for al den hjælp og støtte vi har fået fra dig. Vi genoptog vores forhold i juni og har siden været på ferie i Frankrig og holder nu jul sammen med vores børn. Vi har haft en dejlig jul og vi har talt mange ting igennem, efter vi besluttede os for at fortsætte. Vi er helt sikre på, at havde det ikke været for din indgangsvinkel og de værktøjer du har givet os, var det aldrig gået. Vi har fundet hinanden igen og ønsker begge en fælles fremtid. Det er utrolige veje livet kan gå, når vi tænker på sidste jul, hvor alt var i et ganske andet lys og så ser på den dejlige jul vi har holdt i år.

Du er meget velkommen til at lægge vores hilsen på din hjemmeside med et stort ønske om, at det kan hjælpe andre i livets svære stunder. Du er virkelig et lys i mørket, som vi hellere end gerne vil vise vej frem til.

Med ønsket om et godt og dejlig nytår til dig og din familie y og x

Hej x og y

Hvor det glæder mig at høre fra jer! Sjældent møder jeg en sådan grad af menneskelig modenhed, vilje og styrke til at kunne komme videre ovenpå barske oplevelser, som I to viste. Det glæder mig overordentligt meget at høre, at I har haft en god tid og kan glæde Jer over denne jul. Det er jo ligesom en milepæl! Et stort og varmt tillykke til Jer begge. Godt gået! Jeg ønsker Jer alt det bedste - en glædelig jul og et godt og varmt nytår med Jeres store børn, som jo også har mærket det svære - men som i tilgift har oplevet, hvordan to voksne mennesker håndterer en vanskelig situation på allerbedste måde. Det har I givet dem!

Mange hilsner Eva

Du kan ringe til mig,  sende sms eller en email  - jeg svarer hurtigst muligt

>