KAN UTROSKAB UNDGÅS

Læs indlæg

Utroskab - kan utroskab undgås?

Undgå utroskab

Utroskab forekommer i mere end 50% af alle parforhold. Med mindre det er en aftale, at man kan have andre sex-partnere, er det er et svigt af en aftale. Vi lever i en kultur, hvor vi selv uden ægteskabskontrakt har en underforstået aftale, der går ud på, at vi kun er to i et forhold. Det er et par-forhold.

Utroskab forekommer også i velfungerende parforhold. I sådanne tilfælde handler utroskaben om at fornuften er sat ud af spil og det dyriske eller drifterne har taget helt over. Der er således ikke en 100% garanti for at du kan undgå utroskab i dit forhold. Bevidste valg er afgørende faktorer.

Erotisk tiltrækning kan slå benene fuldstændigt væk under et menneske. Det er den rå og dyriske drift, der bliver styrende og den kan sætte fornuften helt ud af spil. Hjernen pumper endorfiner ud i systemet, – de er som narkotika. Det kan blive meget vanedannende.

Det er en både naturlig og vidunderlig følelse at blive seksuelt tændt på en anden, men har vi indgået en kontrakt om et parforhold, skal lysten styres. Der er ikke noget forkert i at mærke sine drifter. Men det er et etisk problem at svigte en aftale, man har indgået med en partner.

Læs Når sexlysten forsvinder

Utroskab betyder angst for at miste

Svigtet sætter sig dybe spor. Det er ikke kun dig og din partner, som bliver berørt af utroskaben. Smerten over tabet af trygheden og tilknytningen forplanter sig til Jeres børn, familie og venner. Alle mister. Alle bliver præget, så de også i fremtiden vil være lidt mere forsigtige. Alle ønsker at undgå gentagelse af den smerte, der er forbundet med svigt. Umiddelbarheden og spontaneiteten får et knæk.

Utroskab betyder angst for at miste, angst for igen at tro på den anden, søvnløse nætter og masser af vrede. Tilliden er væk.

Angsten for at blive forladt

Vi ikke kan leve uden at blive set, hørt og rørt ved. Vi har behov for at mærke en levende interesse fra vores partner – eller en anden. Det er et helt grundlæggende behov. Der er ikke tale om lyst. Hvis et spædbarn ikke får dækket sit behov for tryg tilknytning, at blive set, hørt og rørt ved, får det alvorlige skader og det kan dø. Hvis et lille barn oplever/tror, at det er forladt, reagerer det med angst og vil græde voldsomt for at få opmærksomhed. Mad og bleskift er slet ikke nok til at det mærker, at livet er vidunderligt. Varm kontakt er livsvigtig næring.

Uden tæt social kontakt visner også voksne mennesker. Den tætteste kontakt med en anden får vi gennem et kærlighedsforhold eller dybe og varige venskaber.

Det kan du gøre for at undgå utroskab

Du kan selv gøre meget for at undgå utroskab. Utroskab handler ofte om at behovet for nærhed og interesse fra vores partner ikke bliver dækket.

Bliver disse grundlæggende behov ikke opfyldt af vores partner, forelsker vi os nemt i en fremmed, som giver os opmærksomhed: som ser på os med glæde, som lytter med interesse, som taler med os og giver os tid og som måske begærer os. Alt dette giver os en følelse af værdifuldhed. Vi vokser.

Stil din partner spørgsmål som:

 • Hvad kan jeg gøre for at glæde dig?
 • Hvordan kan jeg gøre din dag god?
 • Kan du mærke at jeg elsker dig?
 • Hvad kan jeg gøre, så du mærker, at jeg elsker dig?

Hvis du vil undgå utroskab hedder modgiften ”Rør ved mig, så jeg føler at jeg lever”

Utroskab handler meget om, at vi ikke kan leve uden at blive set, hørt og mærke en levende interesse fra vores partner.

 • Du har brug for at opleve glæde i din partners øjne. Glæde, når han ser på dig.
 • Du har brug for at opleve, at din kæreste søger dit selskab, dvs. ønsker at bruge af sin kostbare tid på at være sammen med lige præcis dig.
 • Du har brug for, at din partner lytter til dig og prøver at sætte sig ind i, hvordan verden ser ud fra dit perspektiv.
 • Du har brug for at opleve, at din kæreste har lyst til dig seksuelt.

Alt dette skal du også give din partner.

Et varmt, kærligt og holdbart parforhold er baseret på:

 • Vilje til at tale sammen – også om det svære
 • Vilje til at lytte og forstå, at din partner ser verden fra en anden vinkel
 • Vilje til at prioritere hinanden – bruge tid sammen
 • Vilje til at tale venligt og imødekommende til hinanden
 • Vilje til at opfylde – i alt fald en del af – partnerens ønsker

Læg mærke til at jeg skriver vilje – ikke evne. Det handler ikke om at kunne, men om at ville.

Hvis du kan sige, at det er sådan, du oplever dit parforhold, så føler du dig levende, tryg og glad. Så føler du dig elsket. At føle sig elsket, set og hørt er et grundlæggende behov.

Skænderier, kritik, anklager, bebrejdelser skaber vrede, lukkethed og afstand. Du kan på den måde opleve at føle dig meget ensom i dit parforhold. Er mere end 60% af vores tid sammen præget af vrede og lukkethed, er risikoen for enten utroskab eller skilsmisse meget stor.

Modgiften er helt enkelt nærvær, tid, berøring, respektfuldhed og glæde.

Drømmen om et livslangt forhold kan blive til virkelighed

Hvis I har en drøm om, at blive gamle sammen, er det helt afgørende, at I har og udvikler redskaberne til kærlig og tæt kontakt. Utroskab kan undgås. Det er et valg. Det er en livsopgave at udvikle et parforhold.

Når vi er unge tror vi, at bare vi er forelskede, skal det hele nok blive godt. Der skal meget mere til at leve et kærlighedsfyldt og respektfuldt liv sammen. Det er en udviklingsrejse. Et parforhold er en mulighed for at udvikle sig sammen.

Få redskaber til at undgå utroskab

Manglende udvikling er ensbetydende med afvikling.

Det er min erfaring, at manglende udvikling er ensbetydende med afvikling. Ikke altid afvikling af parforholdet, men afvikling af glæde, kærlighed og oplevelse af gensidig dyb kontakt. Nogle mennesker levet er helt liv sammen uden glæde og kontakt. I min verden er det fattigt.
Er det sådan du vil leve?

​Skal jeg hjælpe Jer?

Spred kærligheden og del dette indlæg på

>