PARTERAPI

Redskaber og fælles udvikling


Parterapi

 • Er der noget du undgår at tale om?
 • Oplever du afstand og ensomhed?
 • Er sexlivet besværligt?
 • Skændes I om småting?
 • Håber du, at alt bliver bedre med tiden?

Med parterapi lærer I:

 • at tale sammen og forstå hinanden - selv om I ikke er enige
 • at tale respektfuldt om følsomme ting - i stedet for at skændes og lukke af
 • at bruge simple værktøjer til at skabe varme og glæde
 • I får en generel guide til styrkelse af parforholdet
 • redskaber så I straks kan øve derhjemme
 • Hjælp og ideer til styrkelse af sexlivet


I krig og kærlighed gælder alle kneb, siger man. 


Ligner dit parforhold en slagmark?


Virker dine kneb?

 

Ændrer din partners angreb noget i positiv retning?


Kritik og bebrejdelser skaber vrede og afstand. Det fører ofte til endnu mere kritik og afstand. Parforholdet er i krise. Drømmen om et varmt og levende parforhold er truet.

Du kender sikkert alt til konflikter, til kampen om, hvem der har ret eller kampen om, hvem der kan ramme hårdest. Har du opnået det du ville med det?

Det siges, at et skænderi renser luften. Passer det? Skændes I om helt nye ting hver gang? Når I rammer hinandens følsomme punkter, er det så helt nye steder? Så hvad er det lige, der er blevet renset?

Undgå at havne i en afvikling af forholdet

Hvorfor konflikt, når man elsker hinanden?

Konflikter er en uundgåelig del af et kærlighedsforhold og desværre er rigtigt mange parforhold præget af svigt, kritik og fordømmelser.


Konflikt betyder sammenstød og ikke skænderi eller kamp.  


Kunsten er at konflikte på en konstruktiv måde, så I hurtigst muligt vender tilbage til den trygge og varme kontakt mellem jer, som er forudsætning for et varigt parforhold.


 Alt, som rammer eller sårer, får den anden til at lukke af for kontakten, som en snegl, der trækker sig ind i sit hus.  Derfor er det helt afgørende for et varmt og varigt parforhold at I lærer at konflikte på en ordentlig måde.

Måske tror I, at når man bliver 'god igen' er alting glemt, at det er bagateller. Det virker i starten uskyldigt, men det er det ikke.


Krænkelserne, gamle minder om svigt, kritikken og smerten er gemt inde i sneglehuset, og næste gang du kommer derind, mærker du bunken. Mange små ting lægges ovenpå hinanden. bunken vokser. I reagerer begge hurtigere og hurtigere. Det er som om det er bagateller, der vælter læsset. Det er bunken, der får læsset til at vælte. Det fører det til en lukning af hjertet. Du kan ikke mere mærke, at du elsker din partner. 


Erkend på et tidligt tidspunkt, at der er konflikter. Det er helt som det skal være, men konflikter må ikke fylde mere end 10% af Jeres liv og tid sammen.


Konflikt er ikke bare skænderier men alle situationer, som medfører tavshed, afstand og manglende kontakt. Gå i gang mens problemerne stadigt er så tilpas små, at du er tilbøjelig til at bagatellisere dem. Med bare nogle få gange i parterapi hos mig vil i få indsigt i processerne og redskaber til at ændre dem.

Det er Jeres evne - og især vilje - til i det daglige at lytte og stille nysgerrige og åbne spørgsmål til hinanden, som er helt afgørende for, om forholdet styrer mod udvikling eller afvikling.

Mere varme - mere kontakt

I parterapi lærer I at håndtere hverdagens konflikter på en god måde, så I hurtigt vender tilbage til en følelse af glæde og varme og dermed undgår at havne i en afvikling af kærlighedsforholdet.

I parterapi hos mig holder jeg tøjlerne de første gange, mens I øver Jer på det nye: At lytte og forstå hinanden uden at gå til angreb.

Målet med parterapi er, at I får genåbnet nysgerrigheden og interessen for hinanden, så I ser, hvad det betyder for et varmt og godt parforhold.


Venlighed og imødekommenhed er alfa og omega   - jeg plejer at sige at kongevejen til et varmt og stabilt parforhold er brolagt med høflighed, imødekommenhed, nysgerrighed og interesse. Også i situationer, hvor der ikke er enighed.

I min klinik hører jeg ofte, at sexlivet er ikke-eksisterende. Det behøver ikke betyde, at kærligheden er død. Men det skaber frustrationer og afstand at lukke hinanden ude fra den tætte, intime kontakt.

Nysgerrighed efter at kende partneren, interesse for partnerens tanker og handlinger og lysten til fysisk kontakt og sex er helt afgørende for at et parforhold bliver stabilt og varigt. Læs min blog-post om hvorfor sexlysten forsvinder

Hos mig får I redskaber til udvikling af de forskellige færdigheder og til styrkelse af Jeres sexliv.

Få hjælp - lær hvordan

I parterapi hos mig ser vi på flere områder:


Mangel på struktur - planlægning og prioritering er ofte anledning til frustrationer og skænderier. Fundamentet skal være nogenlunde i orden, før vi bygger opad.

At bygge opad handler om f.eks. at lære jer noget om at konflikte uden at gå i krig. I krig får I sår begge to.

Det handler også om at I lærer, hvad jeres partner savner eller ønsker. Ikke alle ønsker opfyldes i denne verden, men i et kærlighedsforhold er det væsentligt hver dag at gøre sit bedste, for at ens partner har det godt.

Nogle mennesker har lært kunsten i barndommen. Den gode nyhed er, at alle vi andre kan blive bedre til det. Det kræver øvelse! Man bliver heller ikke en god tennisspiller af at ligge på sofaen og se Wimbledon på TV.


​På min blog kan du læse mere om langvarige kærlighedsforhold og seksualitet - erotik.

Når det lykkes

HVORFOR VIRKER MINE METODER: Fordi de er gennemprøvede og baseret på den nyeste hjerneforskning.

HVORFOR MIG:  Fordi jeg er gammel nok til at have fået en masse erfaring  til at kunne gennemskue mønstre. 

Når det er for sent

Selvfølgelig ser jeg også par, hvor den ene har opgivet, mens den anden desperat kæmper for at redde forholdet. Flere år med svigt, kritik og bebrejdelser sætter sig dybe spor. Det lukker for adgang til empati og dermed varme, kærlige følelser. Hjertets dør kan billedligt talt været faldet i.

Parterapi kan ikke redde alt. Det kan være for sent at gøre noget. Tiltrækning og forelskelse er afløst af bitterhed, lukkethed og opgivenhed.

Hvis den ene part er afklaret og ikke vil mere, kan det være meget svært for den anden, som gerne vil kæmpe. Måske indser partneren først nu, hvor truslen om at miste er blevet til alvor, at der er ting, vaner og adfærd, som kan ændres. Hvis det er for sent, er det min opgave at respektere begge parter. I en sådan situation vil jeg med parterapi hjælpe Jer med at afslutte forholdet og hvis der er brug for det, hjælpe med at håndtere sorgen.

Ind imellem oplever jeg, at den part, som ønsker at bevare forholdet, bliver meget vred på mig, når jeg ikke "banker partneren på plads". Det må nødvendigvis være sådan, at jeg støtter begge parter - ikke den ene mod den anden, selvom det kan opleves sådan, når man ikke får hjælp til at overtale sin partner.

I sådan en situation  oplever jeg, at den ene ønsker at kæmpe, mens den anden har nedlagt våbnene  - har forladt slagmarken. Det er min opgave at respektere begge parter selvom jeg sagtens forstår den part, som er dybt ulykkelig over at se sit parforhold styrte ud over afgrunden.

Jeg har flere gange oplevet, at par, som er gået fra hinanden, efter et år eller mere har fundet ud af, at det skal kunne lykkes. De er så kommet til parterapi igen for at få hjælp til at finde nye veje, så de undgår at havne i de samme konfliktmønstre, som de flygtede fra.

Valg af terapeut - gratis kort samtale

Det kan være svært at vælge parterapeut. Hvis I er i tvivl om I skal vælge mig, er I velkomne til at aftale et kort møde (15 - 30 min) uden betaling, for at få lidt mere klarhed over, om I kan have tillid til mig. Vi kan også mødes over Skype. Der vil ikke være tale om parterapi - det kræver en egentlig parterapi-aftale. 

Udtalelser:

Kære Eva.

Tak for din hjælp med at give os indsigt i vores reaktioner og værktøjer til at finde nye veje. Du er en meget dygtig parterapeut og en vidunderlig behagelig person. Tak for din hjælp på alle måder, vi har det fint, men det er ikke lige let altid!

mange kærlige hilsner Y og X

Kære Eva.

Tusinde tak, og frem for alt tak for den hjælp, du giver os. I parterapi hos dig har jeg lært mere om mig selv og min ageren i den uge vi har kendt dig, end jeg har lært i de 52 år jeg har levet. Jeg tror og føler, at x oplever det samme.

Så sent som i dag, har vi talt om, hvor ofte (dagligt), vi har misfortolket den andens oplevelser/meninger. Det er min overbevisning, at både x og jeg rigtig gerne vil ”hinanden”. Vi har nok bare begge været et par latterlige stolte løver (vi har begge fødselsdag i august).

Vi har besluttet, at kæmpe for den kærlighed, som igennem tre et halvt år har ligget dybt i os.

Der er ingen tvivl om, at det kræver professionel hjælp, og vi er dig taknemmelig for, at vi må komme i parterapi hos dig. Vi glæder os (selvom det både er hårdt og ikke særlig sjovt) til at møde dig igen på tirsdag.

Bedste hilsner Y

Krise efter utroskab? Læs om  utroskab og om at komme videre efter utroskab.

Parterapi Slagelse, Skælskør, Næstved, Sorø, Kalundborg, Holbæk, Vestsjælland.

​Kontakt mig på telefon eller Email

>